Wednesday, 18 December 2013

Tawaran Kerja . .!!



Intake ke 18 kini di buka ...!!
Tarikh tutup 29/04/2014

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya berminat !!

1.      Baca Terlebih dahulu keseluruhan blog ini supaya anda benar-benar 
         faham.Baca juga bahagian F.A.Q
2.      Lihat video dan testimonial di bawah ini dan pada ruangan galeri.
3.      Email saya dulu untuk mengetahui Terma dan Syarat.
4.      Sekiranya anda Berminat dan bersetuju dengan terma dan syarat
   Dan mempunyai soalan ataupun pertanyaan lanjut selain soalan yang
   Telah ada di FAQ sila telefon saya terus

   
** Pastikan anda telah mendapat Terma & Syarat terlebih dahulu 
sebelum anda telefon saya !! saya tidak akan layan panggilan anda sekiranya
anda telefon saya terus tanpa mendapatkan terma dan syarat terlebih dulu.


SMS tidak akan saya layan dan reply (termasuk sms di viber,whatsapp,tango dll.) Dan 100% saya anggap anda tidak berminat .Tolong jangan Buang masa saya dan masa anda.Saya mencari mereka yang benar-benar berdisiplin, rajin Dan berkomitment untuk datang dan bekerja Di sini.

Video ini adalah rakaman sebahagian mereka yang telah mengikuti pengambilan untuk siri ke-3.Mereka telah tiba di sini dan bekerja di ladang apple.


video


Mereka-mereka yang telah join dan bekerja dengan kami di sini.Bergambar di ladang apple  tempat di mana mereka bekerja.


Note: Video di bawah ini adalah video testimonial live yang saya ambil sendiri dengan mengunakan HP saya di ladang di tempat dimana mereka sedang bekerja.Dimana video ini juga telah saya upload ke youtube.Video ini adalah genuine dan tidak akan anda dapatkan dimana-mana.Mereka dalam video ini adalah 3 orang sahabat yang mana adalah fresh graduaded.Mereka baru sahaja tiba dan bekerja di sini  (Australia) pada 12-11-2012.


Mereka mahu bekerja 7 hari seminggu dengan 8 hingga 10 jam sehari.Dengan bayaran $13-$15/perjam purata mereka mendapat $110 ke $130 aud sehari.Dengan pertukaran mata wang Aud($) ke Ringgit Malaysia (RM) mereka mendapat RM300-RM400 sehari.

Jadi fikirkan berbaloikah tidak mereka datang dan bekerja di sini.Dan bolehkah tidak mereka yang baru graduated ini mendapat pendapatan yang seumpama ini di Malaysia.Jawapannya sudah tentu saja tidak.


video



video



Video di bawah adalah testimoni dari Abang Adnan seorang bekas pesara tentera yang berasal dari tanah merah Kelantan.Yang Berjaya mendapat kerja yang baik dan gaji yang lumayan dengan bekerja di Australia.   Anda bila lagi !!!

video



Anda boleh fikirkan apa sahaja tetapi yang pasti mereka mendapat pendapatan yang lumayan di sini.Setidaknya bolehlah mereka balik dengan modal yang ada untuk memulakan perniagaan.

-Testimoni adik shikin dari Johor Bharu.

video


-Video di bawah testimoni bro hilmi dari shah alam,selangor -

video


Note: Anda juga boleh melihat lebih banyak gambar dan testimoni pada bahagian Galeri..!

Video Testimoni Terbaru . .

1.Andrew & Rayweal Dari Kota Kinabalu sabah.
2.Hilmi dan Asraf dari Selangor.


video

video

video

video



Bro Agus & Bro Lucky dari Indonesia









Monday, 11 June 2012

Petik Buah Di Australia



Tahukah anda dengan dengan bekerja memetik apple sahaja di Australia anda mampu memperolehi pendapatan RM8 ribu ke RM10 ribu sebulan!!.Gaji yang tidak mungkin anda perolehi bila bekerja diMalaysia. Dengan hanya bekerja 8 jam hingga 10 jam sehari atau 6 hari seminggu anda boleh memperolehi pendapatan lumayan di atas dengan hanya bekerja sebagai pemetik buah di Australia.


Di Malaysia Kadar gaji minimum bagi Semenanjung Malaysia ditetapkan RM900 sebulan (RM4.33 sejam), manakala bagi Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan sebanyak RM800 sebulan (RM3.85 sejam). 


Berbeza dengan di Australia gaji sejam bagi kerja memetik buah adalah AUD13 ke Aud15/jam atau RM48 sejam.Sekiranya anda bekerja 8 atau 10 jam sehari saja anda boleh mendapat RM300-RM450 sehari.Coba darabkan dengan 26 hari waktu bekerja ? Lumayan bukan..! mengalahkan gaji seorang jurutera atau guru di Malaysia.


Dengan peluang pekerjaan yang kurang di Malaysia serta kos taraf hidup yang tingggi di Malaysia.Katakan anda adalah seorang siswazah yang belajar dengan meminjam dari PTPTN bila anda keluar kolej atau universiti bukan saja anda susah dan perlu membayar hutang PTPTN RM10ribu-RM20 ribu tapi terpaksa bersaing untuk mendapatkan pekerjaan.Tentu memeritkan dan menjadikan anda pening kepala.Hutang PTPTN yang perlu anda bayar di tambah lagi dengan keperluan seharian yang perlu anda tanggung termasuk  orangtua dan adik beradik yang masih bersekolah dengan gaji sebanyak RM3000 pun tidak akan pernah cukup.


Apakah kelayakkan untuk anda bekerja di Australia !!


  • Tawaran ini terbuka kepada warga Malaysia & Indonesia 


  • Anda sihat tubuh badan , rajin, berdisiplin dan mempunyai semangat untuk  mengubah hidup anda manjadi seorang insan yang berguna untuk  membantu diri anda serta keluarga.


  • Anda sudah bosan dengan keadaan dan tempat kerja anda.Anda ingin melancung sambil bekerja.Ini adalah peluang baik buat anda.

  • Anda boleh bekerja 3-6 bulan di sini sambil melancung menarik bukan.Bekerja sambil makan angin


  • Anda ingin memulakan perniagaan tetapi tiada modal.Ini peluang yang baik buat anda.


  • Anda menghadapi masalah kewangan untuk membayar hutang PTPTN, Hutang Along, hutang credit card, hutang loan dan macam-macam hutang.Peluang ini terbuka untuk anda menyelesaikan masalah anda itu.



  • Anda tidak punya pengalaman kerja  dan pendidikkan tetapi ingin mencari pengalaman bekerja di Negara Luar.Australia mungkin sesuai buat anda.

  • Anda telah lama bersara seperti tentera dan lain-lain kami ingin menjemput anda.


  • Anda seorang lulusan universiti atau institusi pengajian tinggi yang masih menggangur saya amat mengalu-alukan anda untuk bekerja di Australia.

  • Anda ingin berkahwin tetapi duit simpanan belum mencukupi.Jom cuba kerja di sini.

  • Saya juga mengalu-alukan warga malaysia yang berada di singapura,mesir,arab dan dimanapun juga untuk bersama-sama kami di sini.

  • Tidak tahu atau tidak mahir berbahasa mat salleh jangan takut dan tidak ada masalah.Siapa tahu di sinilah anda boleh belajar.





Berminat anda boleh email saya di . .




   


Atau anda juga boleh hubungi saya terus di Australia







Sila  Hubungi saya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peluang-peluang yang ada di sini.

note: Email saya dulu di petikapple@gmail.com dan dapatkan terma & syarat untuk bekerja di sini.


















Saturday, 2 June 2012

F.A.Q





F.A.Q

1.      Siapa kami ?

Kami bukan agent tetapi Kami adalah kontraktor berlesen yang mendapat kontrak kerja dari beberapa pengusaha dan pemilik ladang di Australia.Kerja kami melibatkan kontrak dalam sektor perladangan dan pertanian dalam pelbagai bidang kerja.Antaranya fruit and vegetable picking and packing termasuk pruning.Buah2an yang di picking termasuklah nectarines,,plums,apricots,peaches,graves,orange,cherry,apple dan lain-lain.

2.      Visa  Australia.

                Ya.kami menguruskan visa untuk anda.(Malaysia).
                 Untuk Warga Indonesia sila hubungi saya untuk info dan tips
                 pengurusan Visa.


3.      Apakah tiket kapal terbang disediakan.
Pihak Kami tidak menyediakan tiket kapal terbang untuk anda .Tetapi Pihak kami  akan menyelaraskan jadual perjalanan dan visa anda secara langsung.Anda kena beli  tiket sendiri.Khidmat nasihat akan diberikan

4.      Penginapan dan pengangkutan anda di Australia?

Pihak kami akan menyediakan penginapan dan pengangkutan ke tempat dimana anda bekerja.Tetapi sewa penginapan anda kena bayar $75-$80 seminggu untuk 1 orang.Manakala pengangkutan ke tempat kerja adalah $6 sehari

5.      Adakah anda terikat dengan Kami secara kontrak

Tidak..!Malah  Kami tidak memegang passport anda.Tugas saya hanya menyediakan anda peluang pekerjaan bersama kami, dan sekiranya anda ingin bekerja ditempat lain setelah 2-3 bulan bekerja dengan kami anda boleh berbuat demikian.

6.      Jenis dan Deskripsi tugas Anda?

Anda akan bekerja berkumpula bergantung kepada tugas dan kerja yang diberikan oleh supervisor atau pemilik ladang.


7.      Gaji atau Upah?

Gaji anda dibayar tunai dengan kadar AU$13-AU$15 per jam.Dan akan dibayar setiap minggu.

8.         Masa Bekerja
Anda akan bekerja selama 8 jam sehari dan kemungkinan overtime 2 jam.Kerja 6 hari dan mungkin juga 7 hari seminggu.Jadual kerja seperti berikut :-

                7.30 am                Mula bekerja
                10.00 am              Rehat 15 minit
                12 pm                   Rehat Makan 30 minit
                2pm atau 3pm       Rehat 15 minit
                4 pm                     Pulang kerja kalau tidak overtime.                        


10.          Berapakah budget keperluan untuk seorang makan seminggu.
               Dalam $30-$40 seminggu untuk seorang kalau share berdua dalam
               $50 dah lebih dari Cukup.

11.          Bolehkah saya bekerja jika saya bertudung bagi seorang 
         wanita?
   Anda boleh bertudung dan di sini tidak ada dasar diskriminasi
   terhadap  wanita.Sebab perdana menteri Australiapun seorang wanita.

13.          Apakah terma dan syarat Untuk  Melakyakkan Anda 
               untuk Datang dan Bekerja kami?
                
               Sila email atau call saya untuk mengetahui terms dan condition.

14.          Apakah Peluang sentiasa ada dan apakah terma selalunya sama .
               
               Peluang dan Tempat adalah terhad manakala terma akan berubah .

15.          Adakah anda mengenakan fee ke atas khidmat anda .Dan 
               berapakah fees anda ?
               Ya saya mengenakan fee atas khidmat saya dan sila email saya
               untuk mengetahui terma .

16.          Berapakah kos keseluruhan yang perlu anda sediakan 
               untuk datang dan bekerja Sini ?
               Bergantung kepada harga tiket kapal anda dan sekiranya ada promosi
               Airasia  mungkin termasuk fee dan tiket secara keseluruhan dalam
               sekitar RM4500-  RM5000

17.           Bolehkan saya membayar fee anda melalui potongan 
                gaji atau ansuran.
                Maaf tidak boleh.

18.           Adakah anda mengenakan fee tambahan Atau hidden fees.
                Tidak ada .!

19.           Adakah Anda menawarkan kerja yang lain selain kerja ladang.
                Contohnya kerja kilang,kerja kerani,kerja Mall dsbnya.
                Maaf tidak ada !!

20.           Kenapa anda mengenakan bayaran@fee atas khidmat anda?
             
                "Nothing free in this world", tetapi sekiranya anda inginkan
                perkhidmatan atau kerja yang percuma anda mungkin boleh
                mencuba di Jabatan buruh di Malaysia atau anda juga boleh
                mencari pekerjaan di job1malaysia.Mereka memberikan
                khidmat bantuan mencari kerja untuk Anda.






Friday, 1 June 2012

GALLERY

Berikut Saya sertakan beberapa gambar untuk tatapan pembaca budiman . .


-Bawah-Pekerja Kemboja yang mana telah 3 tahun bekerja Di Australia

     

                                           


                                       
                             
                                   
-Brother ini orang chinese dari China.Dah 5 tahun tak nak balik-balik.Maklumlah nak kumpul duitlah tuh.



-Pemandangan luas ladang brokoli@baby brokoli.Sedap sayur nih dan saya jarang jumpa kat malaysia.Ingat balik nanti nak tanam kat malaysia.                                            







Yang baju baju merah semua ini adalah backpackers.Mereka ini datang kesini sambil travel sambil bekerja.So kalau anda nak tahu bermula dari bulan Oct hingga april setiap tahun akan ramai backpackers akan datang ke Australia seperti dari Taiwan,Hong Kong,Korea,Ireland,UK untuk melancung sambil bekerja.So they all working for covers their expenses here and then if they got money they will go to others place to travel and working.That why their visas is working holiday visa.


















Besarkan ladang nectarine ini..Malah anda boleh menari-mari kat situ macam dalam filem hindusatan.Jangan anda dilihat pemilik ladang dah..!!!














Nectarine farm ini juga terdapat ditempat saya di sini.Pokok nectarine ini belum dipruning dan biasanya kerja-kerja pruning ini dijalankan pada bulan-bulan jun,july hingga sept setap tahun.















Ini pula adalah ladang anggur.Tetapi variety ini bukan untuk dimakan seperti yang terdapat pada mall dan supermarket di Malaysia.Graves ini adalah khusus untuk dibuat wine.Kalau nak makan juga boleh tapi taklah sedap sangat!

                                                             -Atas-Ladang Orange-

Atas-Sejauh mata memandang inilah dia Ladang Peaches.Bayangkan   anda  memetik buah sambil  makan buah peaches.Best beb.!!











-Brother ini sedang melakukan kerja pruning.Orang malaysia juga nih dari penang.
















<------ pokok nectarine yang telah berbuah . .bila besar sebesar apple juga buahnya.










Pic atas dan di bawah ini adalah proses melakukan kerja tining pada buah Nectarine.Mudah saja kerja ini di mana dalam satu dahan yang banyak buah, anda dikehendaki meninggalkan hanya 2 atau 3 buah yang elok saja
pada satu-satu dahan.










Ini semua orang Malaysia juga sedang melakukan tining pada buah peaches.


Akhirnya musim picking buah nectarinepun menjelma di tempat abang adnan,  dan merupakan antara farm yang terawal picking buah nih.Sedangkan farm-farm lain di sekitar kawasan yang lain masih belum lagi selesai proses Tining.Pic di bawah adalah buah nectarine yang telah dipetik.Bestnya bolehlah mereka pick sambil makan buah.hehehe! Anda bila lagi.!!

Wah bergaya dengan hasil ladang-hehehe(Abg Adnan-bekas pesara ATM.
                -Buah Nectarine fresh dari Ladang ---   >
    *Atas* Kerja tining pada buah Apricots.jauh abang nih datang dari kelantan . .cayalah!!
Bawah-Buah apricot yang telah di tining dan variety ini bila dah matang akan berwarna kekuningan
Video bawah testimonial dari abang adnan ni .!!


video



Bawah-Abang adnan post dengan buah nectarine yang telah dipetiknya . .!abang nih ex tentera tapi dah pencen.So datanglah ke Oz.Semoga berjaya.!



wah banyak juga buah nectarine yang telah dipetik hehe.tapi bukan abang nih buat sendiri tetapi berkumpulan dalam 7 orang.



.











Ladang Apricots yang mana akan siap untuk dipetik pada bulan awal Nov ini.









                                                        Girl from Johor,Malaysia.

"Atas ini semua orang Malaysia.Jangan kata dekat sini tak ada  wanita malaysia kerja kat Ladang .Bergambar bersama supervisor mereka".

Inihlah kumpulan pertama yang berjaya datang ke Aussie nih pada 25hb.Mereka posting dihadapan rumah mereka tinggal.Luar je rumah nih nampak buruk ..tapi dalam dia mewah beb.Siap ada penghawa dingin.Tapi musim sejuk tak bolehlah hidupkan.Selamat datang saya ucapkan dan selamat berjaya.Jangan lupa tidur awal esok kerja..hehe!!








Bergambar diladang nectarine.Group ini tiba dari Malaysia pada 25sept 2012.Dan telahpun mula bekerja.Saya mengharapkan semoga semua sihat dan rajin berusaha.Rajin-rajin saving duit dan ingat keluarga di Malaysia.Kita di sini hanya mencari rezeki. So All the best from me .....Joy





<---Sebahagian dari kumpulan  ke-2 yang telah tiba di sini pada 9hb oct 2012 .Belakang pemadangan ladang cherry.

Bila Saya memulakan blog ini beberapa bulan yang lalu, ramai mereka di luar sana yang ragu,khuatir,takut malah ada juga yang menuduh bahawa saya hanya menipu dan ingin memperdaya orang ramai dengan pekerjaan di Australia.Pelbagai response,reply feedback yang saya terima daripada orang ramai bertanyakan tentang peluang-peluang pekerjaan yang ada di sini.Sebenarnya di Australia banyak peluang pekerjaan terutama di sektor perladangan.Cuma bila anda tidak mengenali sesiapa di sini agak susah mendapatkan pekerjaan.Atas sebab inilah saya mengambil inisiatif untuk menolong anda dan memberikan anda full guide,consultation dari A-Z bagaimana untuk ke sini dan seterusnya memberikan  pekerjaan kepada anda.


                                             ** Bergambar di hadapan Cabin mereka **

Bro hilmi dan asraf di ladang peer tempat mereka bekerja.




Sekiranya anda benar-benar berminat saya boleh membantu anda sedaya upaya saya.Tidak lama lagi saya akan update beberapa testimonial daripada mereka-mereka yang berjaya bekerja di sini.Cuma terkadang bila saya mahu mengambil dan upload gambar mereka di sini ada yang merasa segan,malu maklumlah privacy...hehe.Dan saya perlu menghormati pendirian mereka.

Ok hubungi saya bila-bila masa sekiaranya anda betul-betul berminat . . . !!!


Tuesday, 29 May 2012

Elakkan Diri Anda Tertipu


"Jangan menjadi Mangsa Scam "



Saya memulakan blog ini agar anda boleh mendapatkan maklumat,panduan tentang peluang-peluang pekerjaan Di Australia. Saya juga ingin membantu anda agar anda boleh tiba di Australia dengan selamat dan bekerja.Atas misi dan matlamat inilah saya tidak mahu anda tertipu dan menjadi mangsa tipu oleh mereka-mereka yang tidak bertanggungjawab.Sudah banyak kes yang kita dengar tetapi orang-orang ini masih wujud juga dan terbaru seramai 30 orang menjadi mangsa tipu oleh satu agensi pekerjaan baru-baru ini melibatkan jumlah RM4700 seorang .Akhirnya mereka hanya berputih mata.Kerana bila tiba pada hari yang dijanjikan pejabat mereka tutup dan wang mereka dilarikan.Tolonglah pastikan anda mendapat maklumat yang secukupnya.Sebab itu saya memulakan blog ini dan memberikan anda guide terus dari Australia sebab saya mahu anda yakin bahawa Australia adalah sebuah negara dimana kita boleh mencari rezeki di sini.



Pesan saya elakan menjadi mangsa penipuan  . .!!

Perkara Yang Perlu Anda ketahui . .!!!!

1.    Working Permit-Tidak ada tuan punya ladang @farmer yang akan memberikan anda working permit @ pas kerja.Mereka memberikan kerja kepada kontraktor dan anda bekerja di bawah kontraktor bukan dengan direct owner atau farmer.Prosedur untuk working permit bukan semudah yang anda fikirkan.Oleh itu sekiranya ada mana-mana agent di Malaysia yang menawarkan anda working permit itu adalah tipu dan scam.So jangan terpedaya.

2.    Gaji atau Upah-Bergantung ada yang $13 perjam dan dan juga yang $15perjam.Dan ada juga yang kerja base on contract.Masa kerja ada yang sehari 8 jam dan ada juga yang 10 jam sehari.Ada juga anda di berikan $13 perjam tetapi kerja 6 hari dan 7 hari tetapi ada sesetengah farm dia berikan anda $15 perjam tetapi kerja Cuma 5 hari.Kalau kerja contrack di bayar bergantung kerja.Contohnya kalau pick orange 1 bin anda di berikan $25 per bin, so kalau sehari anda boleh buat 8 bin anda dapat $200.

3.    Jangan terlalu percaya dengan agency kerana banyak agency hanya membuat keuntungan dari duit yang anda bayar kepada mereka.mereka hanya bawa anda datang ke sini dan memberikan anda kerja base on season atau short term saja.Contoh 2 hingga 3 bulan lepas itu anda kena balik ke Malaysia.Mereka menjanjikan anda working seasonal visa.Tetapi seperti yang saya katakan kerajaan Australia tidak semudah itu mengeluarkan permit.Ramai sudah yang terkena dan tertipu.Oleh itu hati-hati dengan agent-agent yang begini.

4.    Hati-hati bekerja di bawah kontraktor yang anda tidak ketahui.Ramai mereka tidak di bayar gaji dan ada juga gaji di bayar lewat.Sebab terlalu ramai kontraktor di sini Oz berasal dari Vietnam,kemboja,Africa,Yugoslavia,Thailand dan hanya sedikit kontraktor dari Indonesia dan Malaysia.Pastikan anda bekerja dengan kontraktor yang bertanggungjawab dan amanah.

5.    Kebanyakkan agency mengenakan fee sebanyak RM5000 hingga RM8000 ke atas tetapi perkhidmatan yang diberikan adalah mengecewakan.Contohnya tidak ada support dari mereka secara berterusan.Di sini tuan punya ladang menghendaki pekerja yang rajin,pantas dan cepat dalam menjalankan tugasan atau kerja yang diberikan.Kalau tidak anda bakal diberhentikan kerja.Sekiranya anda diberhentikan kerja serta merta kemana anda hendak pergi selepas itu .Apakah agent anda di Malaysia memberikan dan mencarikan kerja yang lain kepada anda.Atau anda kena cari sendiri.Tetapi yang selalu terjadi adalah mereka dibiarkan begitu sahaja.Oleh itu hati-hati ..!


Atas inisiatif dan rasa bertanggungjawab maka saya mewujudkan blog ini agar anda diluar sana mendapat info dan panduan bagaimana untuk mendapatkan pekerjaan di sini dan mengelakkan anda tertipu dengan orang-orang yang tidak bertanggungjawab diluar sana yang hanya ingin mengambil keuntungan mudah dari kesusahan orang lain.

Iklhas

Joy . . .